Почти двойно увеличение на печалбата отчитат Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в

...
Почти двойно увеличение на печалбата отчитат Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в
Коментари Харесай

ВМЗ-Сопот отчита почти двоен ръст на печалбата

Почти двойно нарастване на облагата регистрират Вазовските машиностроителни фабрики (ВМЗ) в Сопот. Това демонстрират резултатите на дружеството за второто тримесечие на годината, оповестени от финансовото министерство. Така в случай че за същия интервал на м.г. " ВМЗ-Сопот " е записало облага от 4.9 млн. лева, сега заводът е на плюс от 9.2 млн. лева, сподели информация на в. " Сега ". След свиването на активността му през 2018 година положителните резултати в първото полугодие на тази година се дължат на нараствания експорт и на приходите от продажба на специфична продукция.

Отделно от това над 1 млн. лева са и приходите от услуги - наеми, поправки на специфични произведения, доходи от полигонни изпитвания и други, демонстрира още финансовият доклад на сдружението. То е спечелило и от продажба на материали като метали, железни боклуци и други По това перо тази година във " ВМЗ-Сопот " са влезнали 1.4 млн. лева на фона на 977 000 лева година по-рано.

От управлението чакат контракти и поръчки за осъществяване в размер на 110 - 120 млн. лева Около една трета от продажбите до момента тази година са от пряк експорт, а останалите са от експорт посредством локален контрагент, който най-вероятно е " Кинтекс ".

На този декор минимално порастват разноските за външни услуги, които от 2.8 млн. лева са се повишили на 3.1 млн.лв. Става дума за разходи, свързани с защита, реклама, застраховки, абонаменти, такси, цивилен контракти и съвещания, правни услуги, обучения и други

За разлика от  " ВМЗ-Сопот "  обаче търговецът " Кинтекс " изостава доста. Въпреки износа за Индия, Алжир и Етиопия и новите предложения за муниции и въоръжение, изпратени до Нигерия и Алжир, сдружението е свило експорта и облагата си. За второто тримесечие износът на специфична продукция е за 44 млн. лева на фона на 83.8 млн. лева година по-рано. Подобно е ситуацията и с облагата на " Кинтекс " - към края на юни тя е за 5.9 млн. лева на фона на над 12 млн. лева през 2018 година, демонстрира докладът на сдружението. То въпреки всичко е свило харчовете си за първични материали и материали (-34%), както и тези за външни услуги с 35%, само че за сметка на това разноските за личния състав са се повишили с 11 на 100.

Слаби са и резултатите на " НИТИ-Казанлък ", което се занимава с произвеждане на военна продукция в частта за учебно-тренировъчни средства, полицейски муниции и други Дружеството отчита загуба, а най-важен е спадът в приходите му от продажби на артикули и услуги. Те са се свили от 1.2 млн. лева през второто тримесечие на м.г. до 810 000 лева за същия интервал на тази година. Намалението се дължи на производството на по-малки количества артикули и съвсем цялостната липса на поръчки от външни възложители.

В последна сметка сдружението регистрира загуба, която за настоящия интервал е в размер на 52 хиляди лева при 44 хиляди лева облага за съпоставимия интервал през 2018 година, написа в доклада. " Влошените финансови резултати се дължат на рецесията във военнопромишления комплекс и машиностроенето изобщо, водещи до неналичието на поръчки ", излиза наяве още от доклада.

Ремонтният цех " Авионамс " има ръст на продажбите, само че все пак свива облагата си от 4.3 млн. лева през 2018 година на 2.9 млн. лева в този момент. Един от рисковете пред сдружението са политическите разтърсвания на пазара, свързани най-много с наложените ограничавания за работа с главните сътрудници на " Авионамс " от Русия, се схваща от доклада.
 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР